SyllabusPaper.In

Download Syllabus, Books, Previous Year Question Sample Papers, PDF

NDA Previous Papers PDF Download 2017

Candidates who have applied for NDA Exam and going to attend the exam may get latest sample paper & previous year question paper from here and prepare accordingly. NDA Previous year Question Paper not only provides idea about the exam but also make the confidence to face the examinations.

Click Here to download NDA latest Syllabus 2017

NDA Sample Papers 2017

Here we provide you latest sample paper with solutions which are very helpful in your preparation for this exam. You can also visit official website for more information.

NDA Question Paper

Exam-I

 Year  Mathematics  General Ability Test
 2013 Download PDF Download PDF
 2014 Download PDF Download PDF
 2015 Download PDF Download PDF

Exam-II

 Year  Mathematics  General Ability Test
 2013 Download PDF Download PDF
 2014 Download PDF Download PDF
 2015 Download PDF Download PDF

NDA Questions and Answers

Question 1: Which of the following was a revolutionary who later turned into a yogi and a philosopher?

  1. Lala Lajpat Rai
  2. Bal Gangadhar Tilak
  3. Agarkara
  4. Aurodindo Ghosh

Answer: 4

Question 2: Delhi became the capital of India in :

  1. 1916
  2. 1910
  3. 1913
  4. 1911

Answer: 4

Question 3:  Swaraj as a national demand was first made by:

  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Dadabhai Naoraji
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Chittaranjan Das

Answer: 2

Question 4: Who was the Viceroy of India at the time of Jallianwala Bagh Massacre?

  1. Lord Irwin
  2. Lord Chelmsford
  3. Lord Hardinge
  4. Lord Curzon

Answer: 2

Question 5: Who among the following Urdu poets was invited to the Second and Third round Table Conference?

  1. Josh Malihabadi
  2. Muhammad Iqbal
  3. Faiz Ahmad Faiz
  4. Firaq Gorakhpuri

Answer: 2

Question 6: The first women’s university in India was founded by :

  1. Dhondo Keshave Karve
  2. Rani Ahilya Devi
  3. C. Kumarappa
  4. Gandhiji

Answer: 1

Question 7: Who among the following led vaikom Satyagraha in 1924 ?

  1. Periyar E. V. Ramasamy
  2. P. Kesava Menon
  3. Kumaran Asan
  4. Shri Narayana Guru

Answer: 1

Question 8: The equation of line which is parallel to the straight line 3x + 4y – 7 = 0 and passing through (1, 2) is:

  1. 3x + 4y = 11
  2. 3x+4y+11= 0
  3. 4x-3y+2=0
  4. 3x+4y+7=0

Answer: 3

Question 9: If f(y) = log y, then f(y) + f(1/y) is equal to :

  1. 2
  2. 0
  3. –1
  4. 1

Answer: 2

Question 10: If x = t2 and y = 2t, then the normal at t = 1 is

  1. x + y – 3 = 0
  2. x + y – 1 = 0
  3. x + y + 1 = 0
  4. x + y + 3 = 0

Answer: 1

Question 11: To find out the numerical value of ∫2-2 (px2 + qx + s) dx, it is necessary to know the value / values of which of the following?

  1. p only
  2. p and s
  3. q only
  4. p, q and s

Answer: 2

Question 12: Rectifiers are used to convert

  1. Direct current to Alternating current
  2. Alternating current to Direct current
  3. high voltage to low voltage
  4. low voltage to high voltage

Answer: 2

Question 13: Pick out the scalar quantity

  1. force
  2. pressure
  3. velocity
  4. acceleration

Answer:  2

Question 14: Let a thin capillary tube be replaced with another tube of insufficient length then, we find water

  1. will overflow
  2. will not rise
  3. depressed
  4. change its meniscus

Answer:  2

Question 15: A cricketer’s average for 11 matches is 25 runs. In the next four matches he scored 72, 34, 51 and 62 runs. Find his new average for the 15 matches.

  1. 39
  2. 34
  3. 36
  4. None

Answer:  4

Question 16: Men complete a work in 9 days .After they have worked for 6 days, 6 more men join them. How many days will they take to complete the remaining work?

  1. 2 days
  2. 3 days
  3. 4 days
  4. 5 days

Answer:  1

Question 17: Metals are good conductors of electricity because

  1. they contain free electrons
  2. the atoms are lightly packed
  3. they have high melting point
  4. All of the above

Answer:  1

Question 18: Pa (Pascal) is the unit for

  1. thrust
  2. pressure
  3. frequency
  4. conductivity

Answer:  2

Question 19: World AIDS Day’:

  1. April 17th
  2. June 5th
  3. December 1st
  4. February 14th

Answer:  3

Question 20: Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

  1. 7
  2. 10
  3. 12
  4. 13

Answer:  2

Question 21: The population of a town was 20,000 in 1944. It decreased by 10 percent during 1944 – 1954 but increased by 20 percent during 1954 –1964. What was the population like in 1964?

  1. 24, 600
  2. 22,000
  3. 20,800
  4. 21,600

Answer:  4

Question 22: The period of 2 sin x cos x is

  1. 4 pi 2
  2. 2 pi
  3. 4 pi
  4. pi

Answer:  4

Question 23: Panchayathi Raj instructions came into effect with the amendment of the constitution

  1. 70th
  2. 73rd
  3. 76th
  4. 79th

Answer:  2

Question 24: Who was the first speaker of Lok Sabha?

  1. Sivaraj Patel
  2. Jagjeevan Ram
  3. Lal Bahdur Shasthri
  4. V Mavlankar

Answer:  4

Question 25: Meenamatha disease is related with

  1. Cadmium
  2. Mercury
  3. Lead
  4. Iron

Answer:  2

Question 26: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

  1. 120 metres
  2. 180 metres
  3. 324 metres
  4. 150 metres

Answer:  4

Question 27: The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

  1. 200 m
  2. 225 m
  3. 245 m
  4. 250 m

Answer: 3

Question 28: A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

  1. 120 m
  2. 240 m
  3. 300 m
  4. None of these

Answer:  2

Question 29: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Question 30: Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Answer: 1

Question 31: Sound travels with a different speed in media. In what order does the velocity of sound increase in these media?

  1. Water, iron and air
  2. Iron, air and water
  3. Air, water and iron
  4. Iron, water and air

Answer: 3

Hope this will help you in your Preparation. Put your queries & suggestion in the comment box below. For more updates regarding syllabus of any other upcoming exam keep in touch with our website Syllbuspaper.in

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SyllabusPaper.In © 2017 Frontier Theme